Tuoteryhmät

Blogi

6. toukokuuta 2021 12.10

Laiturin ankkurointi

Kuva 2

Huvilalaituri 500mm 3,1m x 10m, Pirkanmaa, Pyhäjärvi

Laiturin ankkurointi tulee miettiä aina kohteen ja laiturin käyttötarkoituksen mukaan. Tuulinen paikka vaatii paljon järeämmän ankkuroinnin, kuin suojaisa paikka. Jos laituriin on tarkoitus kiinnittää massiivinen vene, on järeämpi ankkurointi myös tällöin paikallaan. 

Betonipainoihin kiinnittyviä kettinkejä ei kiristetä kuin vaijereita ja laituri pääsee talvisin elämään jäälautan liikkeiden mukana. On hyvä muistaa, että betonipaino syrjäyttää oman painonsa vedessä ja esimerkiksi 200 kg paino liikkuu käsivoimin kettinkejä vetämällä.

Kettingin vahvuus 13mm/16mm valitaan aina kohteen mukaan. Esimerkiksi kovista virtauksista johtuen 16mm kettinki voi olla parempi vaihtoehto, kuin 13mm kettinki.

Ankkurointisuunnitelma tehdään aina tapauskohtaisesti. Ankkuroinnin valintaan vaikuttaa mm. olosuhderasitus, käyttötarkoitus ja pohjan laatu. Esimerkiksi pehmeässä pohjassa pienempikin ankkuri on tukevammin kiinni, kuin taas viettävässä kalliopohjassa isompikin paino voi lähteä liikkumaan.

Käytetyin ankkurointitapa on kettinkien ja betonipainojen avulla pohjaan. Laituri tulee ankkuroida neljästä pisteestä. Yleisin tapa on kiinnittää laiturin ulkopää pohjaan kettinkien ja betonipainojen avulla, sekä rannanpää kettinkien ja jousien kanssa maatukeen. Laituri on myös mahdollista ankkuroida täysin pohjaan kettinkien ja betonipainojen avulla.

Kettinki kiinnittyy betonipainoon lukittavalla sakkelilla. Mikäli jäälautta pääsee talvella liikuttamaan laituria suuntaan tai toiseen, voidaan laituri suoristaa takaisin paikoilleen kettinkejä kiristämällä.

AnkkurointiLaituritukku

 

Ankkurointipakettiin tarvitaan:

  •  Betonipainot tai teräksiset Moorsafe-ankkurit

mikäli asiakas asentaa laiturinsa itse, voidaan betonipainoja sarjoittaa esimerkiksi useampia 40kg painoja isompien painojen sijaan

  • Kettingit 3 kpl

 2kpl betonipainojen ja laiturin ulkopään välille ja 1 kpl rannan päätyyn maatukeen kiinni

  • Jouset 

jouset toimivat sulakkeena rannan päädyssä talvella, laiturin liikkuessa jäälautan mukana 
 

  • Ruuvisakkelit

 

  • Lukkosakkelit

 

  • Hahlot kettingeille

 

  • Ankkurointilenkit

Asiakas pystyy itse asentamaan ja ankkuroimaan laiturin, mikäli hänellä on käytössään työlautta tai vene. Työlautta mahdollistaa isompien betonipainojen käyttämisen, kun taas veneestä pystytään pudottamaan pienempiä 40 kg painoja. Laiturin uittaminen haluttuun paikkaan on helppoa, sillä isompikin laituri liikkuu kevyesti vedessä esimerkiksi soutuveneen perässä.

Aurinkoisia ankkurointi-kelejä!

KIRJOITTANUT: Suomen Laituritukku Oy
TUNNISTEET: Ankkuripaino, Ankkurointi, Asennus, Erikoislaituri, Huvilalaituri, Satamalaituri, Uimala, Uittaminen